Geschiedenis

Monday, September 04, 2006

Eerste les wereld geschiedenis.

In het eerste college van wereldgeschiedenis is er gesproken over religie. In dit college zijn drie punten over religie naar voren gekomen. Deze punten waren: Dat religie soms de ontwikkeling versneld en anderzijds de ontwikkeling vertraagt. Het tweede punt was dat de strijdt tussen de kerkelijke macht en de wereldse macht van alle tijden is. Als laatste werd er aan gegeven dat er in iedere religie verdraagzame en agressieve stromingen zijn.

Sommige van de voorbeelden die werden aangegeven spraken bijna tot de verbeelding als deze uitspraken geplaatst zouden worden in ons tijdsbeeld. Zo werd er bijvoorbeeld gesproken over een verdraagzame moslims, en agressieve boeddhisten. Hieronder zal ik in het kort vertellen waar de voorbeelden overgingen.

“De verdraagzame moslim:

In het oude moslimrijk maakte het niet uit welk geloof je had. Alleen wanneer je geen moslim was moest je belasting betalen.”

“De agressieve boeddhist:
In de middel eeuwen zijn de boeddhisten op de Japanse eilanden in de verdrukking gekomen, hierdoor vaardige de monniken een wet uit waardoor vele christelijke missionarissen zijn vermoord en het land uit zijn gedreven om zo het boeddhisme te beschermen”

Tegenwoordig blijf je het ook nog terug zien dat er binnen een religie er agressieve en niet agressieve stromingen zijn.

Het bekendste voorbeeld hiervan is misschien wel de conflicten in Noord Ierland. Overal ter wereld kunnen katholieken en protestanten goed naast elkaar wonen. En zijn ze verdraagzaam alleen in Noord Ierland zijn de stromingen niet verdraagzaam.

Een ander voorbeeld is het huidige Irak waar verschillende stromingen van de islam elkaar en zichzelf aan het bestrijden zijn namelijk de soennieten en de sjiieten. De reden dat de soennieten en sjiieten met elkaar over hoop liggen is de ideeën die bij de kanten hebben over de islam.

No comments: