Geschiedenis

Friday, December 21, 2007

Militarisering

Ten tijde van de eerste beschavingen (steden) waren de leiders van deze beschavingen priesters. Naarmate er steeds meer voedsel werd opgeslagen in deze steden trokken de steden meer plunderaars aan. Om deze plunderaars te verslaan kwamen langzaam de eerste strijders op. Doordat de strijders de steden beschermde kregen deze steeds meer macht. Waardoor de strijders langzaam zelf de leiders van de steden werden.
Drie belangrijke innovaties voor de militarisering

1) De strijdwagen, De strijdwagen had het zelfde effect op de vijand toen zoals nu de tanks op de vijand hebben. Maar dit is niet enigste overeenkomst tussen de strijd wagen en de huidige tank. Ook de snelheid en de bewegelijkheid waarmee je naar de vijand kan trekken waren ongeƫvenaard in de oudheid.
2) infanteristen, De infanteristen drongen de strijdwagen elite terug doordat deze klasse gebruik maakte van het goedkope ijzer waarmee zij wapens en schilden.
3) boogschutters te paard, Doordat de steppe volken leerde hoe zij op een paard met een boog konden schieten werden deze steppe volken een bedreiging voor de stad staatjes.

De oude Grieken hebben de falanx ontwikkelt, de falanx is het systeem dat iedereen schouder aan schouder staat en als een geheel naar de vijand marcheert. Hier mee ontdekte de Grieken dat je meer kon bereiken als je samen werkte dan alleen.
Tijdens de middel eeuwen komt in europa de ridder cultuur op.

Eerste wereld oorlog, De eerste wereld oorlog was de eerste totale oorlog. Dat wil ze dat alles en iedereen van het land dat in oorlog is mee moest werken aan de oorlog. Dit kon zijn op het front of werken in de fabrieken.

Tweede wereld oorlog, In de tweede wereld oorlog hebben de twee As mogendheden gegokt en hadden ze allebei mis gegokt.

1) Duitsland, gokte er op dat als ze de Sovjet Unie aan vielen en Moskou zouden veroveren dat de Sovjet Unie niet meer terug aan zou vallen.

2) Japan viel Amerika aan met de aanval op Pearl Harbor aan. Door de hele vloot van de Amerikanen onklaar te maken gokten de Japanners er op dat zij een rijk konden stichten in de tijd dat de Amerikanen hun vloot herstelden dat de Amerikanen niet meer durfde aan te vallen.

Koude oorlog, De koude oorlog was de oorlog waarbij Amerika en de Sovjet Unie tegen over elkaar stonden. Alleen in de koude oorlog is niet gevochten daarom heet het ook de “Koude” oorlog.

No comments: