Geschiedenis

Friday, December 21, 2007

Globalisering

Uitwisseling van goederen
De eerste globaliseringslag die plaats vond was de uitwisseling van luxe goederen. Als eerste werden de luxe goederen van oost naar west verhandeld omdat hier het meeste winst mee gehaald kon worden. Denk hierbij aan zijde en specerijen.
De Italianen begonnen de goederen die via het oosten binnen kwamen te verhandelen eerst naar de kust van de zwarte zee (na de verovering van Constantinopel in 1204) en vanaf 1291 begonnen ze de kleine stukjes over de Atlantische oceaan te varen en deden zo ook de havens in het noorden aan.
Ook werden de bevaarbare rivieren van Europa bevaren. Hier over werden vooral alledaagse goederen zoals vis, hout en wol vervoerd. Dit gaf de handel een enorme impuls.
In de vijftiende eeuw waren de europese zeevaarders steeds vaker op de Atlantische oceaan te vinden. Met als hoogte punt in 1942 de ontdekking van Amerika.
De uitwisseling van goederen nam steeds meer toe. Door de industrialisatie kreeg deze weer een grote impuls omdat er op grote schaal goedkope producten gemaakt konden worden. De laatste innovatie die de globalisering een impuls gaf was de zeecontainer (in de jaren vijftig). Deze container geld sinds de jaren zeventig als standaard voor hoe producten vervoerd worden.

Uitwisseling van epidemieën
Door de globalisering van de wereld zijn er verschillende epidemieën uitgebroken:
- Tweede eeuw:
o Rampzalig epidemieën in het romeinse rijk (pokken, mazelen, bof)
- Veertiende eeuw:
o De zwarte dood in Europa en Zuidwest-Azië (in zes jaar sterft een kwart of een derde van de bevolking)
o De pest
- Zestiende eeuw:
o Doordat de europeaanen de nieuwe wereld (Noord en Zuid Amerika) introkken kwam de inheemse bevolking in aanraking met de ziekten uit europa. Hierdoor stierf 50% tot 90% van de bevolking
- Negentiende eeuw:
o Cholera, Tuberculose, Tyfus waren epidemieën die te danken waren aan de slechte hygiëne van de Europeanen
- Twintigste eeuw
o Eerste pandemie door de eerste wereld oorlog van soldaten die terug keerden naar huis.

Uitwisseling van gewassen
Door de globalisering werden ook veel gewassen uit gewisseld. Twee voorbeelden hier van zijn de tulp oorspronkelijk een Chinese bloem en de aardappel oorspronkelijk een Braziliaans gewas.

Uitwisseling van arbeiders
De uitwisseling van arbeiders was de slavenhandel. De slaven kwamen uit Afrika omdat de afrikanen het beste bestand waren tegen het klimaat waar ze aan het werk werden gezet. En omdat er a een bloeiende slavenhandel was in Afrika waar de westerlingen gretig gebruik van maakten.

Antiglobalisering
Door de globalisering werden de verschillende landen van elkaar afhankelijk. Gedurende de eerste wereld oorlog merkte Engeland en andere landen dat ze teveel afhankelijk waren geworden van andere landen. Hierdoor probeerde ieder land weer zelf voorzienend te worden.

No comments: