Geschiedenis

Friday, December 21, 2007

Democratisering

Atheense Democratie (600-300)
De kenmerken van de Atheense democratie:
- Volksvergadering en de raad
o De Ecclesia werd gevormd door alle mannelijke burgers van Athene boven de twintig jaar;
o Zij kwamen tien maal per jaar samen;
o Kozen samen de raad der vijfhonderd, welke optrad als uitvoerend orgaan;
- Rechtspraak
o Vanuit de volksvergadering werden ook de rechtspraak geregeld.
- Beperkte mandaten
o De magistraten konden maar voor 1 jaar magistraat zijn.
- Verdeling macht en participatie
o Het systeem was er op gericht om de politieke macht zoveel mogelijk te verdelen.


Romeinse democratie (500-44)
Volgens de legende stichten Romulus en Remus de stad Rome; in 509vC eindigt de koningstijd en wordt de stad een republiek. Deze republiek gebaseerd op de Atheense democratie. Waarbij het westelijk deel van het rijk Latijns is en het oostelijk deel grieks. Rond 300 wordt het reik opgedeeld in twee rijken het Latijnse oostelijke deel en het Griekse westelijke deel

Amerikaanse revolutie (1776) en Franse revolutie (1789)
Amerikaanse revolutie (1776)
De Amerikaanse revolutie ontstond omdat de Amerikanen niet meer wouden opdraaien voor de oorlogskosten van Groot Brittannië. Groot Brittannië was in oorlog met Frankrijk en had voor deze oorlog geld nodig. De Amerikanen wouden dit niet betalen Groot Brittannië stuurde een leger naar Amerika om de Amerikanen te dwingen te betalen. Gedurend het conflict dat Groot Brittannië had met de Amerikanen stuurde de Franse koning hulp naar de Amerikanen om ze te helpen winnen van de Britten. De Amerikanen wonnen.
Franse revolutie (1789)
Doordat de Franse koning troepen stuurde naar de Amerikanen had hij geen geld meer. Daarom liet hij de bevolking meer belasting betalen. Alleen de bevolking wou dit niet betalen. En de adel wou de belasting niet innen omdat de koning te veel macht had afgepakt van de adel.

Nationalisme (19de eeuw)
In de negentiende eeuw kwam het nationalisme op. Het nationalisme heeft de wereld oorde flink op de kop gezet. De macht groeide van staten die het nationalisme goed voor hun karretje wisten te spannen. Maar als er teveel nationaliteiten binnen een rijk woonde werkte het nationalisme tegen de regering. Zoals het Habsburgse rijk en het Ottomaanse rijk.

Afschaffing van de slavernij (19de eeuw)
Gedurende de negentiende eeuw werd de slavernij afgeschaft. Als eerste werd de handel in slaven afgeschaft. Dus je mocht er niet meer in handelen maar de slaven wel houden. Dus als je genoeg slaven had kon je de populatie in stand houden. En pas daarna werd het houden van slaven verboden.

No comments: