Geschiedenis

Friday, December 21, 2007

Bureaucratisering

Bureaucratisering is ontstaan door militair-politieke onrust die heerste in het Mesopotamisch centrum

In het begin betekende dat het individu dat door de koning ambtenaar was geworden dat iedereen hem gehoorzaamde. Hierdoor kon de ambtenaar belastingen heffen voor de koning en recht spreken namens de koning

Door de technologie kon een koning over een steeds groter gebied regeren omdat hij dankzij bijvoorbeeld het schrift zijn wetten kon opschrijven en deze aan zijn ambtenaren geven.


De kracht van rijken in de moderne tijd.
Eurazie-afrika de grote Oceaan en Noord- en Zuid-Amerika waren gebieden met een aantal voordelen:
- De kosten transport waren gering
- Makkelijk om dingen te weten te komen over andere gebieden
- Makkelijk reizen
- Ideeƫn, goederen en onbedoeld ziekten konden makkelijk worden uitgewisseld
Hierdoor:
- Verdween de culturele diversiteit
- Economische diversiteit bevorderd
- Doeltreffender gebruik van beschikbare middelen

Door dat er verschillende goede transportmogelijkheden ontstonden konden er ook weer grotere rijken ontstaan
De eerste innovatie was de karavaanroute. De karavaanroutes werden vooral gebruikt in de oudheid.
De Romeinen begonnen met bouwen van wegen. Veel van deze wegen zijn de basis geweest van het Europese wegennet. Ook de Inca’s maakte wegen.
Tijdens de bloei van europa werd de zeevaart een belangrijk transport middel. De Europeanen hebben dankzij de scheepvaart bijna de gehele wereld veroverd.
Ook werden er verschillende waterwegen aanlegt zoals het kanaal tussen de Yangzi en de Gele rivier of het waternetwerk in Groot-Britaniƫ.

Voorbeeld van imperiale stagnatie: De Ming regering van China werd aangevallen, en de keizer ontvoerd. Toen de keizer werd vrijgelaten besloten de chinezen om niet meer te gaan rondreizen en te veroveren zoals de Portugezen later deden. Maar besloten ze om de Chinese muur te bouwen om andere volken buiten de deur te houden. Het effect hiervan was dat de technologie zich niet verder ontwikkelde zoals in europa

Doordat de grote europese mogelijkheden door de tweede wereld oorlog geld problemen kregen konden ze hun koloniale rijken niet meer bij elkaar houden. Dit noemt men imperial overstretch.

No comments: